Dezinfectie:

Reprezinta metoda de decontaminare ce urmareste prevenirea si distrugerea in mediul inconjurator a microorganismelor, in scopul prevenirii si combaterii infectiilor si a bolilor transmisibile.

Pe langa metoda mecanica, care se impune in fiecare locatie, dezinfectia se realizeaza prin:

  • Combatere (terapeutica) - ce se efectueaza cu scopul de a combate bolile infectioase sau parazitare din faza incipienta a bolii pana la lichidarea intregului focar.
  • Profilaxie (preventie) - ce are ca scop distrugerea eventualilor germeni patogeni care in mod normal constituie microbismul local si se dezvolta influentand negativ starea de sanatate a oamenilor si animalelor.

Substantele dezinfectante cu spectru larg virucid si bactericid, care se gasesc in Lista produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana, elaborata de Ministerul Sanatatii.

Plan de lucru:

Se recomanda ca dezinfectia sa se efectueze urmarind o serie de pasi importanti in neutralizarea agentilor patogeni:

  • Etapa I - Neutralizare totala a incaperilor, realizata prin nebulizare (dezinfectia inclusiv a foselor septice);
  • Etapa II - Curatenia incaperilor (se spala grosier);
  • Etapa III - Dezinfectia prin nebulizare.

Dupa fiecare dezinfectie (recomandabil a doua zi), se recolteaza probe pentru laborator in vederea stabilirii gradului de infestare si a nivelului de actiune a substantei dezinfectante. Va urmari distrugerea microorganismelor animale si vegetale producatoare de boli, precum si a germenilor microbieni, patogeni si a bacteriilor.

Substantele utilizate pentru actiunile de dezinfectie vor face parte din grupele III si IV de toxicitate, cuprinse in lista produselor avizate pentru profilaxia sanitar-umana elaborata de Ministerul Sanatatii.